Over Bernadette van der Ende

Reiki-master Bernadette van der Ende

Als gecertificeerd Reikimaster volgens het Usui Systeem van Natuurlijk Genezen (Usui Shiki Ryoho) stel ik je in de gelegenheid om zelf Reiki te leren tijdens een weekend (voor data zie de Agenda). 
Ik maakte kennis met Reiki toen een vriendin me tijdens een massage-uitwisseling vroeg of ze “iets anders mocht doen”. In een korte tijd voelde ik een diepe ontspanning, “thuiskomen bij mezelf”. De keer daarop zei ik: “Je hoeft me niet meer te masseren, doe dat andere maar”.  In 2000 werd Elisabeth Heijltjes mijn Reikimaster toen ze me inwijdde in de eerste en na een aantal maanden ook in de tweede graad. Ik wilde leren om mezelf te behandelen. Want Reiki wakkert het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest aan. Daarna wilde ik ook anderen behandelen.

In het jaar 2000 heeft Elisabeth Heijltjes me ingewijd in de eerste graad waarna ik me dagelijks ben gaan behandelen en later ook anderen in mijn omgeving. Na een aantal maanden ontving ik de inwijding tot de tweede graad omdat ik in de eerste plaats öud zeer” uit mijn verleden wilde helen met het zelfgenezend vermogen dat door Reiki werd versterkt.
In 2009 heeft Elisabeth me ingewijd tot Reikimaster. Mijn grote wens was om Reiki te kunnen doorgeven aan anderen. Tijdens de tien keer die ik via Reiki WereldWijd elk jaar een week was uitgezonden naar Bosnië om daar als vrijwilliger getraumatiseerde mensen in o.a. Potocari en Srebrenica te behandelen, werd me duidelijk dat ik mensen wilde leren hoe ze zichzelf (en ook een ander) kunnen behandelen, eenvoudig door handen op te leggen, nadat ze de vier inwijdingen hadden ontvangen. Reiki hoort bij mijn leven.

Je kunt contact opnemen voor een Reikibehandeling van een uur om aan den lijve te ervaren wat Reiki doet. Laatst zei iemand die van de behandeltafel opstond: “Wonderlijk! Een reis door mijn lichaam in één uur!” En dat is het ook, je zou kunnen zeggen dat lichaam en geest weer worden gereset.
Op verzoek kom ik aan huis voor een Reikibehandeling en ook voor een Reikicursus kom ik naar je toe als het niet mogelijk is om naar mijn praktijk in Arnhem te komen.
De Reikipraktijk is gevestigd in de rustige wijk Het Duifje in Arnhem-Zuid waar je eventueel ook terecht kunt voor bed & breakfast.

Reiki, Yoga en Bernadette van der Ende

Naast mijn werk als Reikimaster was ik tot mijn 70e yogadocente volgens de Kashmir traditie. Kashmir yoga is een meditatieve vorm van bewegen vanuit het lichaamsgevoel/tastgevoel dat je leert uitbreiden waardoor de levensenergie wordt aangewakkerd en uitgebreid. Daarnaast ervoeren de yoga cursisten tijdens de lessen hoe vaak het denken ons weghaalt uit het “hier en nu”, waardoor we onrust ervaren. We voelen ons vaak gestrest doordat we in gedachten steeds teruggrijpen op wat geweest is of vooruitlopen op wat ooit komen gaat; we maken ons zorgen over van alles in de toekomst. De enige werkelijkheid is het heden, het NU, het andere speelt zich af binnen het denken.
Toen ik (50 jaar geleden) voor mijn werk op de afdeling Klinische Psychologie in een algemeen ziekenhuis ontspanningsoefeningen ben gaan toepassen bij patiënten bleek  Kashmir yoga voor mij precies te zijn wat ik zocht.

Kinderen en levensenergie

Reiki Arnhem kinderen en Reiki

Tot voor een paar jaar werkte ik ook in de kleinschalige kinderopvang met kinderen van 0 tot 4 jaar. Ook hier is het kunst om bewust te zijn van wat er op het moment gebeurt. Het leven leert me steeds weer met liefdevolle aandacht aanwezig te zijn.
Van oorsprong ben ik psychodiagnostisch werker in een algemeen ziekenhuis. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan met kinderen en volwassenen met zowel lichamelijke als psychische klachten.

Reiki en Bernadette van der Ende

De allereerste keer dat ik een Reikibehandeling onderging was een openbaring! Ik ervoer de behandeling als “thuiskomen” bij mezelf. Niet lang daarna heb ik mijn Reikimaster, Elisabeth Heijltjes, ontmoet die mij heeft ingewijd in de eerste en later ook in de tweede graad Reiki.
Ik ben me steeds weer bewust van wat Reiki me biedt. Na een aantal jaren werd me duidelijk dat ik Reikimaster wilde worden om Reiki door te geven aan anderen, zodat ook zij zichzelf – en anderen – kunnen behandelen.
Reiki leer je voor de rest van je leven, je hebt immers altijd je handen bij je!
Je hoeft alleen maar handen op te leggen en de energie stroomt, Reiki doet precies wat nodig en mogelijk is.

Reiki voor de rest van je leven!

Graag nodig ik je uit om een Reikicursus in Arnhem te volgen in één enkel weekend.
Iedereen kan Reiki leren, je hoeft niet over paranormale gaven te beschikken.