Kashmir yoga: weg naar mindfulness

In 1975 bleek Kashmir yoga precies te zijn wat ik nodig had: ik leerde met beide benen op de grond, beter in mijn lijf en vooral in het Hier en NU te zijn. Vanaf 1989 gaf ik les in deze traditie in en rond Arnhem. Steeds vaker werd mij  duidelijk dat het ervaren van je lijf (en het waarnemen van gedachten en emoties) helpen om in het Hier en NU te zijn.
Yoga en Reiki als weg naar mindfulness.

In de Kashmir yoga werkt men vanuit het lichaamsgevoel/tastgevoel. Je observeert wat er gebeurt terwijl je beweegt op een rustige, meditatieve en onderzoekende manier. Daardoor kun je, zonder te oordelen, waarnemen wat er zich afspeelt wat voelen en denken betreft. Na een tijd op deze manier gewerkt te hebben tijdens de lessen word je je in het dagelijks leven meer bewust van wat zich in het lichaam (en vooral in het hoofd!) afspeelt. Je leert om vaker bewust aanwezig te zijn in het dagelijks leven. Je kunt oude patronen gemakkelijker herkennen en loslaten en ook fysiek word je flexibeler, kom je beter in je vel te zitten. Adem”halen” hoeft niet meer: kunst is om op een natuurlijke manier de adem te laten stromen en die gade te slaan.
Dit is bij uitstek een vorm van yoga die de weg opent naar mindfulness, ofwel aandachtig zijn.

Yoga en levensenergie

Koos Zondervan, auteur van het boek Kashmiryoga schrijft: “Karakteristiek voor Kashmiryoga is het opwekken van het energielichaam (pranisch lichaam), dat kan worden opgevat als een manifestatie van de levensenergie (shakti). Door deze benadering wordt het lichaam energetischer, elastischer en gevoeliger en vergroten we onze mogelijkheden. Bovendien wordt het psychologische en spirituele effect van yogabeoefening groter als het pranisch lichaam hierbij wordt geactiveerd. Doordat onze gevoeligheid toeneemt, kunnen dagelijkse ervaringen, zoals het luisteren naar muziek, het zien van natuurschoon, seksuele ervaringen enzovoort. de aanleiding vormen om even, voor een moment, in ons ware centrum, te geraken en daar een “glimp” van te ervaren”.